Lody to bardzo popularne desery uwielbiane przez szerokie grono osób. Z roku na rok przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada coraz większą ilość lodów różnego rodzaju.
Oczywiście najpopularniejszym okresem spożywania lodów jest lato, ale desery takie są również jedzone coraz częściej w porze zimowej. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się nad zakładaniem własnych sezonowych oraz całorocznych lodziarni. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego procesu, wymaganych formalności czy też produktów, w jakie należy się zaopatrzyć.
Co zrobić, aby otworzyć lodziarnię?
Aby legalnie prowadzić w Polsce lodziarnie, konieczne jest oczywiście zarejestrowanie działalności gospodarczej. W przypadku takiego biznesu może to być nawet działalność jednoosobowa. Bardzo ważne jest też spełnienie wymagań Sanepidu odnośnie aktualnych książeczek uprawniających do pracy przy żywności i nie tylko (wyniki badania wody, umowa na wywóz śmieci, itp.). W lodziarni należy posiadać umywalkę do mycia rąk oraz znać zasady HACCP. Podłogi oraz ściany muszą być wykonane z materiałów łatwych do zmywania i czyszczenia.
Istotne jest zwrócenie uwagi na lokalizację działalności. Lody można sprzedawać w budce, przyczepie lub lokalu ze stołami, krzesełkami, itp. Należy też zwrócić uwagę na oferowane produkty. Pod hasłem lody włoskie proszek reklamowane są wysokiej jakości produkty umożliwiające przyrządzanie i sprzedaż smacznych lodów włoskich. Warto zaopatrzyć się w takie produkty ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu zadowoleni klienci będą chętnie wracać po kolejne lody.
Proszek do lodów włoskich jest ważny, ale nie należy zapominać o odpowiednim wyposażeniu umożliwiającym robienie i sprzedaż takich lodów. W przypadku proszku warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie https://lodypetra.pl/lody-wloskie/. Dodatkowo konieczne jest znalezienie porządnych dostawców mikserów, blenderów oraz innych wysokiej jakości sprzętów. Odpowiednio zaplanowany i zorganizowany biznes związany z lodami może być bardzo dochodowy.